Krem bawarski - przepis

  • wyświetlono: 2138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Więcej na www.ilovebake.pl

wwwilovebakepl
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- laska wanilii lub ekstrakt waniliowy: 1 sztuka
- mleko: 2.5 szklanki
- Żelatyna: 6 łyżeczek
- żółtka: 4 sztuki
- cukier puder: 0.75 szklanki
- śmietanka kremowej 30%: 2 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Krem bawarski - przepis

  • 1. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Wanilię odcedzamy natomiast mleko odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę mieszamy w ½ szklance zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia.
    Pół szklanki mleka podgrzewamy, aż będzie gorące i stopniowo wlewamy do żelatyny, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i łączymy z ostudzonym mlekiem waniliowym oraz mlekiem wymieszanym z żelatyną.
    Śmietankę ubijamy na gęsty krem i delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Pucharki napełniamy kremem i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimażelatynaWigiliaWielkanocwaniliawiosnakomuniamlekoboże narodzeniewalentynkikuchnia polskajesieńsmietankakolacja we dwojePRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezykrem bawarski

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche rurki z kremem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kruche rurki z kremem

Wspaniałe, delikatne i kruche rurki...

creme brulle

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Crème brûlée - prosty przepis

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony...

Krem sułtański

Dodane przez: Kasia_S

Krem sułtański

Jak zrobić krem sułtański? Ten...

krem

Dodane przez: marysiaz

Krem snickers

Kto pamięta smak sklepowego Snickersa...

chałka

Dodane przez: wwwilovebakepl

Chałka z rodzynkami - przepis

Przepis zmodyfikowany od Bayaderki.

najdelikatniejszy krem śmietanowo-budyniowy

Dodane przez: kasienka1987

najdelikatniejszy krem śmietanowo-budyniowy

prosty , puszysty,delikatny krem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE