Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie

4.51 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam serniki i piekę je dość często. Obowiązkowo muszą znaleźć się na każde święta i dla gości. Dodam, że za każdym razem sernik jest inny. Tym razem upiekłam kajmakowy z dużą ilością rodzynek na bardzo kruchym kakaowym spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła lub margaryny
    2 lekko kopiaste łyżki kakao
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 dużych jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    15 dag masła lub margaryny
    20 dag masy krówkowej kajmakowej
    1 szklanka rodzynek

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki Desery Kajmak

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • Do pieczenia. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
  • Pieczenie i podanie. 4. Pieczenie i podanie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mąka krupczatka Rodzynki Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie

viki2903 Kajmakowy sernik na kruchym spodzie. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować