Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem

4.48 (182 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Danie to można podawać na kolacje jak i na postny obiad,z dodatkiem surówki i sosu czosnkowego jest bardzo smaczne.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g puree ziemniaczanego
    200 g sera żółtego
    2 garście posiekanego szczypiorku
    1 jajko L
    ok.pół szkl.mąki pszennej + mąka do panierki
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Ser

Placuszki z puree ziemniaczanego z serem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki. 1. Ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków,odstawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Do letniego puree wbijamy jajko,wsypujemy mąkę, wrzucamy starty ser,posiekany szczypiorek,sól i pieprz do smaku,
  • Placuszki. 2. całość dokładnie mieszamy,następnie kulamy w rękach kulki nie za duże, spłaszczamy i obtaczamy w mące z obu stron,smażymy na rozgrzanej patelni,na oleju,
  • Placuszki. 3. z obu stron na rumiano.Usmażone odkładać na ręcznik papierowy,następnie na talerz.

Porady

Podawać posypane szczypiorkiem z kwaśną śmietaną lub z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować