Placuszki z płatków orkiszowych (na śmietanie)

4.48 (165 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Płatki orkiszowe przypominają wyglądem te owsiane, ale mają nieco inny smak. Są więc dla owsianych ciekawą alternatywą :)
Usmażyłam z nimi pyszne placuszki na śniadanie. Na śmietanie wyszły delikatne (tu też można użyć jogurtu naturalnego).
Przygotowanie jest ekspresowe, dlatego polecam na szybkie śniadanie, przekąskę na drogę czy do pracy.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g śmietany 18%
    1 szkl. płatków orkiszowych
    2 jajka
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Placuszki z płatków orkiszowych (na śmietanie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka krótko miksujemy, łączymy ze śmietaną i miodem. Wsypujemy płatki orkiszowe oraz mąkę i dokładnie mieszamy całość (ja zmiksowałam). Odstawiamy na około 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącą wykładamy porcjami po łyżce masę, lekko ją spłaszczając i formując placuszka. Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.72 (844 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.72 (844 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min

To może cię zainteresować