Puchatki - Placuszki Na Białkach

4.38 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są małe, puszyste, jak podusie i niepozornie wyglądają, ale uwierzcie naprawdę można się nimi najeść :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 12-14 placuszków


    3 białka
    1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej
    3-4 łyżki cukru razem z waniliowym
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
    cukier puder do obsypania placuszków i ewent (rodzynki)
Wystaw ocenę:

4.38 (219 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Puchatki - placuszki na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
    2. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
    3. Patelnie rozgrzewamy, możemy ją tylko spryskać tłuszczem, placuszki nie muszą się "taplać" w oleju. Wykładamy porcje z jednej łyżki ale takie nie pełne. Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu na rumiano. Po upieczeniu możemy je obsypać cukrem pudrem lub rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub marmoladą. Smacznego !!!

    Źródło blog sio-smutki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować