placuszki z kaszy manny

4.51 (192 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te placuszki pojawiają się u nas na drugie śniadanie lub podwieczorek co najmniej 2 razy w tygodniu. Szybko się robi, są neutralne w smaku więc dobrze smakują z różnymi dodatkami (nutella, owoce, cukier puder) lub same. Z tej porcji wyszło mi 27 placuszków. Polecam!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka mleka
    2 jajka - białka i żółtka osobno
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki z kaszy manny 1. Białka oddzielamy od żółtek. Kaszę manną i mleko mieszamy i odstawiamy na ok. 20 min aby kasza "wypiła" mleko. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
    Do kaszy z mlekiem dodajemy resztę składników oraz ubitą pianę z białek i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni bez tłuszczu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować