Cukinia u mnie w okresie wiosennym króluje właśnie w postaci tych placuszków i przygotowuje je co najmniej raz w tygodniu. Wypróbujcie koniecznie bo czasem wystarczy odrobina zmian w przepisie aby całokształt nabrał innego smaku ;)
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1/3 główki cebuli
około 4-5 łyżek mąki pszennej
1 jajko kl L lub 2 kl M
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki suszonych warzyw z koperkiem lub ewentualnie samego koperku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Puszyste placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.
2. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej cebulę, dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, wbijamy jajko/jajka oraz dodajemy mąkę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.
3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. tzatziki. Smacznego !!
Komentarze