Puszyste Placuszki Z Cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Cukinia u mnie w okresie wiosennym króluje właśnie w postaci tych placuszków i przygotowuje je co najmniej raz w tygodniu. Wypróbujcie koniecznie bo czasem wystarczy odrobina zmian w przepisie aby całokształt nabrał innego smaku ;)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:



    2 średniej wielkości cukinie
    1/3 główki cebuli
    około 4-5 łyżek mąki pszennej
    1 jajko kl L lub 2 kl M
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżeczki suszonych warzyw z koperkiem lub ewentualnie samego koperku
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Puszyste placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.

    2. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej cebulę, dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia, wbijamy jajko/jajka oraz dodajemy mąkę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.

    3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. tzatziki. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować