placuszki z cukinii

5 (142 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie placki z cukinii z dodatkiem cebulki, czosnku oraz koperku i natki pietruszki. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako obiad. Są smaczne, sycące i nie rozpadają się przy smażeniu . Polecam!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 300 g cukinii
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    6 łyżek mąki pszennej
    natka pietruszki
    koperek
    1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
    sól i pieprz do smaku
    olej lub oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki z cukini 1. Pietruszkę i koperek myjemy i siekamy. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny lub godzinę aby puściła soki. Po tym czasie cukinię odsączamy na sitku lub ściskając mocno w rękach. Im więcej soku odciśniemy tym mniej mąki będziemy musieli dosypać. Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju lub oliwy i smażymy z obu stron na małym lub średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować