Szybkie placki z cukinii z dodatkiem cebulki, czosnku oraz koperku i natki pietruszki. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako obiad. Są smaczne, sycące i nie rozpadają się przy smażeniu . Polecam!
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 300 g cukinii
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
natka pietruszki
koperek
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
olej lub oliwa do smażenia
Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pietruszkę i koperek myjemy i siekamy. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny lub godzinę aby puściła soki. Po tym czasie cukinię odsączamy na sitku lub ściskając mocno w rękach. Im więcej soku odciśniemy tym mniej mąki będziemy musieli dosypać. Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju lub oliwy i smażymy z obu stron na małym lub średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego!
Komentarze