Placuszki-serniczki z patelni z bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie placuszki z patelni są pyszne. Podwieczorek gotowy w niecałe pół godziny. Prosto i pysznie. Dodatek sera białego sprawia, że smakują jak sernik. Podałam je z bananami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    25 dag sera białego chudego
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mleka

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    4 małe banany
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Jajko

Placuszki-serniczki z patelni z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Do miski dajemy ser, cukry i jajka, rozcieramy dokładnie widelcem, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Ciasto ma grudki z sera i jest takie lekko spadające z łyżki, ani za gęste, ani za rzadkie.
  • Smażenie. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta, u mnie jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron po kilka chwil do zrumienienia.
  • Gotowe. 3. Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Podajemy. 4. Podanie: Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzyki nakładamy po cztery placuszki i po jednym pokrojonym bananie. Podajemy. Smacznego życzę. Można udekorować jadalnymi kwiatami.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wychodzi 4 porcje. Wychodzi 16 placuszków. Cukru można dać według uznania, mniej lub więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować