Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Placuszki smakują pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste. Jabłko z gruszką jest mocno wyczuwalne w smaku i nadaje plackom pysznego posmaku oraz naturalnej słodyczy.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (około 13 sztuk)
    1 jabłko
    1 gruszka
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    5 łyżek otrębów (płaskich) (*)
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłko z gruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
    Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
    Dosmażyć jeszcze przez chwilkę.
    Placuszki podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Porady

(*) Użyłam otrębów z 5 zbóż, ale możecie dodać dowolne, a nawet płatki błyskawiczne, np. owsiane lub jaglane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować