Placuszki islandzkie

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy posiłek, idealny na drugie śniadanie. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać rózgą i usmażyć placki. Najlepsze są świeże.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 300 g naturalnego jogurtu typu islandzkiego,
    • 2 jajka,
    • 3 łyżeczki ksylitolu (21 g),
    • 100 g mąki pszennej,
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (6 g),
    • DODATKOWO:
    • olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki islandzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajko. Dodajemy jogurt oraz ksylitol i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy z dodatkiem owoców, kremem proteinowym, frużeliną owocową lub serkiem homo.
    Z tych proporcji wyjdzie około 14 placuszków.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować