Islandzkie śniadanie

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To pyszne i dietetyczne śniadanie zapewni nam dużo białka i błonnika natomiast śladowe ilości tłuszczu. Mowa o płatkach owsianych, islandzkim skyrze i owocach. Truskawka zapewni nam witaminę C, obniży poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Borówka dobroczynnie wpływa na wzrok. Aby dłużej utrzymać uczucie nasycenia mamy chrupkie prażone płatki owsiane.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • płatki górskie bio 100 g
    chłodna woda 300 ml
    skyr truskawkowy 300 g
    miód 2 łyżeczki
    truskawki 6-8 sztuk
    borówki 6 sztuk
    prażone płatki górskie 1,5 łyżki
    ew. kakao do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Islandzkie śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki górskie bio zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na godzinę lub do lodówki na całą noc.
    Wtedy rano płatki mamy gotowe do spożycia.
    Resztę płatków prażymy na suchej patelni.
    Do napęczniałych płatków dodajemy Skyr oraz miód, a następnie całość mieszamy.
    Ozdabiamy świeżymi owocami i prażonymi płatkami.
    Całość możemy posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Płatki Truskawki Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować