Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

Efekt naprawdę jest ciekawy i pyszny, placki są bardzo smaczne i bardzo sycące. Można oczywiście dodać do nich dowolny sos.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    3-4 ziemniaki
    1 mała lub pół większej cukinii
    250 g. mięsa mielonego, u mnie z indyka
    3 łyżki startego żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu sola, pieprzem i majerankiem. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, tak samo cukinię - tę ścieram ze skórką. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawiam wszytko do smaku. Solidnie wyrabiam, najlepiej dłonią, by masa była w miarę jednolita. Smażę dość grube placki - nadałam im kształt obręczą, mają grubość ok. 1 cm. Trzeba je smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając jednocześnie żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku). Zwłaszcza przy pierwszym przewracaniu trzeba uważać, żeby się ładnie trzymał kształt - najlepiej zrobić to energicznym ruchem, płaską drewnianą łopatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować