2 kg ziemniaków
500 g mięsa mielonego (można kupić w całości i zmielić)
300 g cebuli
100 g marchwi
0.5 l oleju
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki
kilka ziaren kminku i kawałek ostrej papryczki
sól i przyprawy do smaku
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mielone mięso smażyć na oleju aż powstano drobne grudki.Posolić. Pozostawić na patelni do ostygnięcia.
2. Ziemniaki, marchew cebulę zetrzeć na tarce lub w robocie kuchennym na najmniejszych oczkach (lub w maszynce do mielenia, dostawce).
3. Do masy ze startych warzyw dodać usmażone mięso, jajka, mąkę i śmietanę.
4. Doprawić do smaku. Kilka ziaren kminku i kawałeczek ostrej papryczki posiekać nożem i dodać do masy.
5. Wszystko wymieszać i smażyć dowolne placuszki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Komentarze