placki ziemniaczane z mięsem mielonym

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    500 g mięsa mielonego (można kupić w całości i zmielić)
    300 g cebuli
    100 g marchwi
    0.5 l oleju
    3 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 szklanka mąki
    kilka ziaren kminku i kawałek ostrej papryczki
    sól i przyprawy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mielone mięso smażyć na oleju aż powstano drobne grudki.Posolić. Pozostawić na patelni do ostygnięcia.
    2. Ziemniaki, marchew cebulę zetrzeć na tarce lub w robocie kuchennym na najmniejszych oczkach (lub w maszynce do mielenia, dostawce).
    3. Do masy ze startych warzyw dodać usmażone mięso, jajka, mąkę i śmietanę.
    4. Doprawić do smaku. Kilka ziaren kminku i kawałeczek ostrej papryczki posiekać nożem i dodać do masy.
    5. Wszystko wymieszać i smażyć dowolne placuszki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.

Porady

Można podawać z sałatą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować