Placki ziemniaczane z kapustą

  • wyświetlono: 2351 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Placki ziemniaczane to danie, które na pewno większość uwielbia. Podobnie jak racuchy, czy naleśniki kojarzą mi się z dzieciństwem:). Podany powyżej przepis jest na prawdę godny polecenia!!! Dodana kapusta sprawia, że mają bardziej wyrazisty smak, który idealnie pasuje do podanego twarożku!

Jaga85

Składniki

Składniki na około 5 porcji:
• 400 gram odciśniętej z soku kapusty kiszonej,
• 800 gram obranych ziemniaków,
• 1 duża cebula,
• 3 jajka,
• 2 kopiate łyżki mąki pszennej,
• sól do smaku,
• ok 1 łyżeczka majeranku,
• pieprz do smaku,
• olej do smażenia,
Serek do podania:
• około 200 gram serka białego,
• mleko,
• sól, pieprz, sól czosnkowa do smaku,
Dodatkowo:
• pomidorki do podania,
• szczypior do podania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z kapustą

  • kapustę drobno kroimy1. Kapustę (dokładnie odciśniętą) szatkujemy dość drobno.
  • ziemniaki odsączamy 2. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sitku by nadmiar wody odsączył się.
    Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Składniki ciasta umieszczamy w misce3. Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę i kapustę umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek, mąkę oraz jajka.
  • Całość mieszamy4. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • smażenie5. Na patelni rozgrzewany olej. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta formując zgrabne placuszki. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Gotowe umieszczamy na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    W trakcie smażenia przygotowujemy twarożek z którym będą podane placuszki.
    SER:
    Do garnuszka przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz mleko. Całość miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Ilość dodanego mleka zależy od tego , czy ser był mniej lub bardziej odciśnięty. Gotowy twarożek powinien mieć konsystencje gęstego jogurtu, czy śmietany.
    Placuszki porcjujemy na talerze. Na każdym wykonujemy kleks z sera. Całość oprószamy pokrojonym szczypiorem. Dodatkowo placuszki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakikiszona kapustaziemniakiplacki ziemniaczane
 

Komentarze

Podobne przepisy

placki z młodej kapusty

Dodane przez: gogusia

Placki z młodej kapusty.

Smakowite połączenie młodej kapusty...

gotowe

Dodane przez: ziutula

placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, porem...

placki są smaczne, syte................SMACZNEGO!!!

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i sosem cebulowo – pomidorowym

Dodane przez: JustKuchcik

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i sosem...

Placki z gotowanych ziemniaków...

Placki ziemniaczane z mięsem

Dodane przez: Cukiereczek

Placki ziemniaczane z mięsem

Placki świetnie smakują z ostrym...

image-1eem9nv

Dodane przez: barbara71

Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą...

Na drugi dzień odgrzana w mikrofalówce...

Placki ziemniaczane z dynią

Dodane przez: Kloruś

Placki ziemniaczane z dynią

Moje dzieciaki uwielbiają placki...