Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Amarantus dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować wg przepisu z opakowania.
Kalafiora ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, odcedzić i po ostygnięciu - rozdrobnić za pomocą tarki lub widelca.
Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie warzywa (cukinię z sokiem) połączyć z amarantusem i wymieszać z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą.
Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane).
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Komentarze