Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem

4.5 (153 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 16 sztuk)
    50g ziaren amarantusa
    100 kalafiora
    100g cukinii
    1 cebula (mała)
    1 jajko
    1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
    2 łyżki mąki z amarantusa
    2 łyżki skrobi kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana)
    2 łyżki bułki tartej (bezglutenowej)
    2 łyżki koperku (posiekanego)
    czarnuszka (może być pieprz)
    sól
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z ziaren amarantusa - z cukinią i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amarantus dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować wg przepisu z opakowania.
    Kalafiora ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, odcedzić i po ostygnięciu - rozdrobnić za pomocą tarki lub widelca.
    Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać.
    Wszystkie warzywa (cukinię z sokiem) połączyć z amarantusem i wymieszać z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą.
    Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane).
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Cukinia Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować