Makaron z kalafiorem i cukinią

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron z kalafiorem i cukinią to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest bardzo smaczne, a przy tym proste i szybkie. Do jego przygotowania warto wykorzystać makaron z mąki razowej/pełnoziarnistej – otrzymamy wtedy pełnowartościowy, dietetyczny posiłek.

  • 1 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200-250 g makaronu
    1 mały kalafior
    1 mała cukinia
    1-2 ząbki czosnku
    Natka pietruszki
    Zioła prowansalskie
    Garść migdałów w płatkach
    Sól, pieprz
    Oliwa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z kalafiorem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy.
    Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy, uważając by się nie rozgotował, w lekko osolonej wodzie. Odkładamy kalafiora na talerz.
    Cukinię kroimy w grubsze plastry, oprószamy z każdej strony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie grillujemy, w dwóch stron, na rozgrzanej oliwie. Następnie na patelnie dodajemy kalafior, podsmażamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz migdały.
    Delikatnie mieszamy i smażymy chwilę. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować