Pieczone kopczyki z ryżu, marchewki i żółtego sera

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przystawka z ryżu jaśminowego, marchewki i żółtego sera, z bazyliową nutą oraz charakternym czosnkiem i chilli. Oryginalne i smaczne kopczyki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu jaśminowego
    2 średnie obrane marchewki (łącznie 230 g)
    150 g żółtego sera (np. Ementaler)
    2 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    ½ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Przystawki Przekąski Ser

Pieczone kopczyki z ryżu, marchewki i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone kopczyki z ryżu, marchewki i żółtego sera 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć, wystudzić i przełożyć do miski. Dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, żółty ser drobno posiekany lub starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej, a także obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, bazylię i chilli. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę – dokładnie wymieszać. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pieczone kopczyki z ryżu, marchewki i żółtego sera 2. Z masy uformować w wyścielonej papierem do pieczenia formie (39 x 29) 20 kopczyków. Piec 25 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować