Przystawka z ryżu jaśminowego, marchewki i żółtego sera, z bazyliową nutą oraz charakternym czosnkiem i chilli. Oryginalne i smaczne kopczyki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
100 g suchego ryżu jaśminowego
2 średnie obrane marchewki (łącznie 230 g)
150 g żółtego sera (np. Ementaler)
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pieczone kopczyki z ryżu, marchewki i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć, wystudzić i przełożyć do miski. Dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, żółty ser drobno posiekany lub starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej, a także obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, bazylię i chilli. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę – dokładnie wymieszać. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Z masy uformować w wyścielonej papierem do pieczenia formie (39 x 29) 20 kopczyków. Piec 25 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze