Przede wszystkim świetna, pożywna przekąska imprezowa, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kulki z soczewicy i sera żółtego to także smaczna propozycja obiadowa i kolacyjna.
Składniki:
250 g suchej czerwonej soczewicy (np. nie wymagająca moczenia - gotowa w 10 min)
6 - 8 ząbków czosnku
200 g sera żółtego
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka kminku całego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Kulki z soczewicy i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Przełożyć do naczynia. Dodać ser starty na grubych oczkach tarki jarzynowej, posiekany czosnek, wsypać tymianek, kminek, gałkę muszkatołową i chilli. Wymieszać.
2.Wbić jajka, wsypać mąkę kukurydzianą - ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
3.Uformować 15 kulek i ułożyć je w formie (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze