Kulki z soczewicy i żółtego sera

4.5 (181 ocen)

Przede wszystkim świetna, pożywna przekąska imprezowa, która sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kulki z soczewicy i sera żółtego to także smaczna propozycja obiadowa i kolacyjna.

Składniki:

  • 250 g suchej czerwonej soczewicy (np. nie wymagająca moczenia - gotowa w 10 min)
    6 - 8 ząbków czosnku
    200 g sera żółtego
    3 jajka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka kminku całego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Kulki z soczewicy i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki z soczewicy i żółtego sera 1. Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Przełożyć do naczynia. Dodać ser starty na grubych oczkach tarki jarzynowej, posiekany czosnek, wsypać tymianek, kminek, gałkę muszkatołową i chilli. Wymieszać.
  • Kulki z soczewicy i żółtego sera 2. Wbić jajka, wsypać mąkę kukurydzianą - ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Kulki z soczewicy i żółtego sera 3. Uformować 15 kulek i ułożyć je w formie (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kulki z soczewicy i żółtego sera 4. Piec ok. 30 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować