Wegetariański pasztet z zielonej soczewicy i żółtego sera, z dodatkiem aromatycznych ziół oraz przypraw i delikatną nutą chrzanu. Pasztet świetnie smakuje, a wizualnie prezentuje się w bardzo oryginalny sposób.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
300 g suchej zielonej soczewicy
300 g żółtego sera
3 jajka
2 łyżki chrzanu konserwowego ze słoika
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pasztet z zielonej soczewicy i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicą ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Następnie dodać ser starty na grubych oczkach tarki jarzynowej, wbić jajka, wsypać suszone zioła i mielone przyprawy korzenne. Składniki wymieszać, po czym całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Masę przełożyć do formy (pasztetowa lub owalna) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 min (200 st. C). Kroić po wystudzeniu.
Komentarze