Placki z cukinii z kurczakiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obrać (niekoniecznie), wydrążyć miąższ, zetrzeć
na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odlać sok
z cukinii.
2.Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą
i pieprzem.
3.Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
3-4 minuty. Następnie wystudzić.
4.Cukinię, filet z kurczaka i zielony groszek wymieszać, dodać mąkę, jajka, startą na tarce cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką chilli. Całość dokładnie wymieszać.
5.Na rozgrzanym oleju smażyć uformowane niewielkie placuszki z obydwu stron aż się zrumienią. Z porcji wychodzi około 12 placuszków.
Komentarze