Placki z cukinii i ziemniaków

4.49 (156 ocen)

  • 50 min

Pyszna, delikatniejsza odmiana tradycyjnych placków ziemniaczanych.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (po obraniu)
    900 g cukinii
    3 jajka
    2 duże cebule
    6 łyżek mąki
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Jajko

Placki z cukinii i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii wydrążamy miąższ i ścieramy ją na grubej tarce. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulę obieramy, siekamy drobno i dodajemy do startych warzyw.
  • 2. Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Łyżką nabieramy porcję ,,ciasta,, i smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.

Porady

Jeżeli warzywa puszczą ,,wodę,, możemy trochę jej odlać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować