Placki kalafiorowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych, którzy tak, jak mój starszy Synek, uwielbiają kalafior.
Są to placki kalafiorowo- serowe, z dodatkiem musztardy miodowej. Pyszne, delikatne i bardzo dietetyczne. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 placków (565kcal). Jeden placek ma zaledwie 56,5kcal (B/T/W- 4,21/3.08/3.49). Smakowały wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego śmiało można je zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g kalafiora, 60g żółtego sera ( u mnie gouda), 2 jajka, 1 łyżka musztardy miodowej ( około 15g), 20g otrębów owsianych, przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, bazylia, oregano, kurkuma, sól)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki Przekąski

Placki kalafiorowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, wymieszać dokładnie i odstawić na około 15-20 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać ser starty na tarce na dużych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować oliwą i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Placki wykładać łyżką i mocno dociskać formując małe krążki, przewracać na drugą stronę w miarę ostrożnie, ponieważ placki są bardzo delikatne i mięciutkie. Swoje placki formowałam pierścieniem do dekorowania potraw. Bardzo dobrze smakowały z jogurtem greckim. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować