Placki twarogowo – serowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolejny przepis na placki z użyciem twarogu, tym razem na słono z dodatkiem szczypiorku. Można dowolnie modyfikować przepis i dodawać ulubione zioła i przyprawy. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu. Polecam :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 100g twarogu półtłustego
    – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – 2 jajka
    – 200ml kefiru
    – 330-350g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie szczypiorek)
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, kurkuma, czubryca zielona)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski Ser

Placki twarogowo – serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozetrzeć z twarogiem i przyprawami. Dodać kefir, ser starty na tarce na drobnych oczkach i zieleninę i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto będzie delikatnie kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, inaczej po usmażeniu placki będą twarde. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 1cm i wyciąć placki dowolnymi foremkami. Smażyć na małym ogniu, na nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej (jednorazowo) olejem. Smażyć z obu stron na rumiano, pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować