Placki kakaowe z ryżem jaśminowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kiedy zostaję trochę ziemniaków, ryżu, brokułów lub jakichś innych dodatków po obiedzie, wtedy zawsze staram się przerobić te „resztki” w jakąś inną potrawę. Dziś padło na placki z dodatkiem ryżu jaśminowego, który został z obiadu. Placki wyszły pyszne, bardzo delikatne, z wyraźnym posmakiem kakao. Moim dzieciom bardzo smakowały. Spróbujcie

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 70g ryżu jaśminowego (waga po ugotowaniu)
    – 1 jajko
    – 100g jogurtu naturalnego typu greckiego
    – 40g mąki kukurydzianej (może być pszenna, ryżowa, orkiszowa)
    – 1 łyżka kakao
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    – słodzidło wg smaku (u mnie 2 łyżki miodu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki kakaowe z ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na małym ogniu, na suchej mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Placki wykładać łyżką (po 1 łyżce), w niewielkiej odległości od siebie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Polecam podawać z jogurtem greckim wymieszanym z odrobiną miodu.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować