Placek po węgiersku (placek po zbójnicku)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chociaż placek po węgiersku (znany także pod nazwą "placek zbójnicki" lub "placek po zbójnicku") nie należy do lekkich i łatwostrawnych potraw, czasami warto sobie na niego pozwolić. Chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku duży placek ziemniaczany, podany z gulaszem i kwaśną śmietaną, zdobył podniebienia wielu Polaków. Popularny jest zwłaszcza w Małopolsce i na Podhalu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • placek
    -0,5 kg ziemniaków
    -1/2 cebuli
    -1 jajko
    -kilka łyżek mąki
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia

    gulasz
    -800 g szynki wieprzowej
    -100 g wędzonego boczku
    -1 mała cebula
    -1 czerwona papryka
    -200 g pieczarek
    -1 ząbek czosnku
    -150 ml białego wina
    -100 ml passaty pomidorowej
    -1 szkl. bulionu
    -2 łyżki oleju
    -listek laurowy
    -ziele angielskie
    -po pół łyżeczki: słodkiej papryki, ostrej papryki i oregano
    -sól, pieprz
    -2 łyżki mąki (do zagęszczenia)

    do podania
    -gęsta śmietana
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek po węgiersku (placek po zbójnicku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać pieczarki, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz oregano i chwilę przesmażyć. Przygotowane mięso przełożyć na patelnię i smażyć razem z cebulą i grzybami do zrumienienia. Dodać boczek i podsmażyć całość razem 3-5 minuty. Zmniejszyć ogień, podlać winem i dusić około 10 minut. W międzyczasie przygotować paprykę i marchew - obrać, i pokroić w kostkę.
    Po tym czasie przełożyć całość do garnka i zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, passatę, paprykę i marchew. Dusić na małym ogniu około 40-60 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Zagęścić mąką.
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (najlepiej takiej jak do tartej bułki). Dodać jajko, posiekaną drobno posiekaną cebulę i kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć masę ziemniaczaną na średnicę całej patelni. Usmażyć na złoty kolor z obu stron.
    Przygotowane placki układać na talerz. Na połowę wyłożyć gulasz. Placek zagiąć prawie na pół. Podawać polany gęstą kwaśną śmietaną i posypany natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować