Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Składniki:
Składniki na placki:
1 kg. ziemniaków
3-4 łyżki mąki
1-2 cebule
2 jajka
przyprawy (sól, pieprz)
olej do smażenia
Składniki na gulasz:
400g pieczarek
1 duża pierś z kurczaka
1-2 papryki (zależny od ich wielkości )
4 średniej wielkości pomidory
ketchup
śmietana 18%
przyprawy
1 łyżka mąki
Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ścieramy ziemniaki na tarce. Dodajemy startą cebule, jajka, mąkę i przyprawy.
2.Pierś kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Dusimy. Następnie obieramy pieczarki (teraz w sezonie polecam dodać grzyby), myjemy, kroimy je w plastry i wrzucamy do duszącej się piersi. Obieramy paprykę, wyrzucamy gniazda nasienne, kroimy w niewielkie paseczki i dodajemy do pozostałych składników. Obieramy 4 średniej wielkości pomidory i pokrojone dodajemy do gulaszu. Całość dusimy na małym ogniu, zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą.
3.Pieczemy placek ziemniaczany na całej patelni. Po upieczeniu przekładamy na talerz, nakładamy nadzienie do środka i zawijamy. Opcjonalnie możemy posmarować go śmietaną 18% i polać ketchpem.
Komentarze