Placek po węgiersku

4.5 (173 ocen)

Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Składniki na placki:
    1 kg. ziemniaków
    3-4 łyżki mąki
    1-2 cebule
    2 jajka
    przyprawy (sól, pieprz)
    olej do smażenia

    Składniki na gulasz:
    400g pieczarek
    1 duża pierś z kurczaka
    1-2 papryki (zależny od ich wielkości )
    4 średniej wielkości pomidory
    ketchup
    śmietana 18%
    przyprawy
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ścieramy ziemniaki na tarce. Dodajemy startą cebule, jajka, mąkę i przyprawy.
  • 2. Pierś kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Dusimy. Następnie obieramy pieczarki (teraz w sezonie polecam dodać grzyby), myjemy, kroimy je w plastry i wrzucamy do duszącej się piersi. Obieramy paprykę, wyrzucamy gniazda nasienne, kroimy w niewielkie paseczki i dodajemy do pozostałych składników. Obieramy 4 średniej wielkości pomidory i pokrojone dodajemy do gulaszu. Całość dusimy na małym ogniu, zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą.
  • 3. Pieczemy placek ziemniaczany na całej patelni. Po upieczeniu przekładamy na talerz, nakładamy nadzienie do środka i zawijamy. Opcjonalnie możemy posmarować go śmietaną 18% i polać ketchpem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Placek po węgiersku

4.5 (191 ocen)

Placek po węgiersku

To może cię zainteresować