Placek po węgiersku

4.5 (191 ocen)

Uwielbiam je!

Składniki:

  • Gulasz:
    1 kg mięsa gulaszowego
    2-3 cebule
    listek laurowy, 3 ziela angielskie
    sól, pieprz, maggi, ostra papryka, wegeta
    tłuszcz do smażenia

    Placki ziemniaczane:
    1kg ziemniaków
    2 łyżki mąki
    2 płaskie łyżeczki soli,
    1/4 łyżeczka pieprzu
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażone mięso 1. Gulasz: Mięso oczyścić, posolić i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podlać wodą, dodać listek laurowy i ziela angielskie smażyć do miękkości co jakiś czas podlewając wodą.
  • Mięso z cebulą 2. Mięso pokroić w grubszą kostkę, cebulę w drobną kostkę, dodać do mięsa, smażyć. Doprawić do smaku wegetą, maggi, ostrą papryką, pieprzem.
  • Ziemniaki 3. Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, przyprawy i mąkę, wymieszać.
  • Dodać ubitą pianę 4. Białko ubić dodać do masy jajecznej, wymieszać.
  • Sazyć placki 5. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawanie placuszków 6. Placuszki podawać polane gulaszem.

Porady

W zależności od upodobania gulasz można zabielić: 2 łyżeczki mąki rozmaieszać w małej ilości wody, dodać 2 łyżeczki śmietany i szczyptę soli, zahartować sosem spod tłuszczu, wlać do mięsa, zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować