Placek Krówkowa Bajka

4.51 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto Bajka to jedno z ulubionych w moim domu. Przygotowuje do dość często w różnych wersjach. Dzisiejsza to połączenie delikatnego biszkopta z kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, przepyszną masą budyniowo-krówkową oraz masą śmietanową. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Takie ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęciach jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Moje córeczki bardzo je lubią, i nie tylko one. Idealne do kawy :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę 24cm x 24 cm)
    biszkop0t:
    4 jajka,
    4 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki budyniu śmietankowego,
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    masa budyniowa:
    1 duży budyń krówkowy (na ¾ l mleka),
    1 łyżka mąki pszennej,
    600 ml mleka 3,2%,
    200 g masła,
    4- 5 łyżek cukru (u mnie ksylitol fiński),
    masa śmietanowa:
    400 ml śmietany 36 % lub 30%,
    2 płaskie łyżeczki żelatyny,
    ok. 50 ml gorącej wody,
    2-3 łyżeczki cukru pudru ( u mnie zmiksowany na puder ksylitol),
    oraz:
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
    biszkopty podłużne,
    starta czekolada mleczna i biała,
    drobno pokrojone kawałki czekolady krówkowej,
    likier do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Placek krówkowa bajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem.
    masa budyniowa:
    Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w około 300 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy z ksylitolem (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 5 łyżek), następnie pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimum i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w mała kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby było łatwo ją rozsmarować i wykładamy na dżem.
    Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty. Biszkopty możemy nasączyć likierem np. krówkowym.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka, posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugu dzień gdy biszkopty namokną masą, ciasto też wtedy nie rozchodzi się podczas krojenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować