Placek Krówkowa Bajka

  • wyświetlono: 1061 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto Bajka to jedno z ulubionych w moim domu. Przygotowuje do dość często w różnych wersjach. Dzisiejsza to połączenie delikatnego biszkopta z kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, przepyszną masą budyniowo-krówkową oraz masą śmietanową. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Takie ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęciach jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Moje córeczki bardzo je lubią, i nie tylko one. Idealne do kawy :)

b
  • 16 porcje
  • 45min

Składniki

Składniki: (na blaszkę 24cm x 24 cm)
biszkop0t:
4 jajka,
4 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki budyniu śmietankowego,
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
masa budyniowa:
1 duży budyń krówkowy (na ¾ l mleka),
1 łyżka mąki pszennej,
600 ml mleka 3,2%,
200 g masła,
4- 5 łyżek cukru (u mnie ksylitol fiński),
masa śmietanowa:
400 ml śmietany 36 % lub 30%,
2 płaskie łyżeczki żelatyny,
ok. 50 ml gorącej wody,
2-3 łyżeczki cukru pudru ( u mnie zmiksowany na puder ksylitol),
oraz:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
biszkopty podłużne,
starta czekolada mleczna i biała,
drobno pokrojone kawałki czekolady krówkowej,
likier do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)

Sposób przygotowania przepisu:

Placek Krówkowa Bajka

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem.
    masa budyniowa:
    Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w około 300 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy z ksylitolem (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 5 łyżek), następnie pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimum i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w mała kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy tak aby było łatwo ją rozsmarować i wykładamy na dżem.
    Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty. Biszkopty możemy nasączyć likierem np. krówkowym.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka, posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugu dzień gdy biszkopty namokną masą, ciasto też wtedy nie rozchodzi się podczas krojenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyna słodkomasa śmietanowaWielkanocna każda okazjękomuniaboże narodzeniedo kawyweselewalentynkiDzień Matkiimieninydla łasuchówchrzcinyciasto warstwoweDzień Ojcaprzekładane ciastomasa bydyniowaciasto z biszkoptemciasto z krememświętana

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawkowa bajka bez pieczenia

Dodane przez: monikaT83

Truskawkowa bajka bez pieczenia

Wykonanie zajmuje mniej niż 20...

Ciasto Marchewkowa Bajka

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto Marchewkowa Bajka

Doskonałe na każdą okazję. Ucieszy...

Mazurek krówkowy

Dodane przez: Jaga85

Mazurek krówkowy

Mazurek to obowiązkowe ciasto...

Czekoladowa bajka

Dodane przez: programistapogodzinach

Ciasto czekoladowa bajka

Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane...

TORT KRÓWKOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT KRÓWKOWY

Tort z biszkoptem budyniowym.Tort...

image-2ab737x

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem

Jedno z moich ulubionych ciast,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE