Placek Truskawkowa-kokosowa Bajka

  • wyświetlono: 797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kolejna moja propozycja na bajeczne ciasto :) Tak posmakowały że mam zamówienia na kolne :) Rewelacyjne połączenie delikatnego biszkopta z truskawkami w galaretce, przepyszną masą budyniową z wiórkami kokosowymi oraz masą śmietanową z dodatkiem galaretki. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Takie ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Moje córeczki bardzo je lubią , i nie tylko one. Idealne do kawy :)

b
  • 20 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki: blacha ok. 28cm x24 cm
biszkopt :
4 jajka L,
4 łyżki cukru,
2 łyżki mąki pszennej ( z górką),
2 łyżki budyniu czekoladowego ( z górka),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka oleju,
szczypta soli,
truskawki w galaretce:
ok. 450 g truskawek (u mnie mrożone),
1 galaretka truskawkowa,
2 płaskie łyżeczki żelatyny,
ok. 150 ml wrzątku,
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
600 ml mleka 3,2%,
200 g masła 82%,
4 łyżki cukru,
4 łyżki wiórek kokosowych
masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30 %,
1 galaretka krystaliczna,
1 płaska łyżeczka żelatyny,
ok. 100 ml gorącej wody,
oraz:
biszkopty podłużne,
wiórki kokosowe,
truskawki,
likier do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)

Sposób przygotowania przepisu:

Placek Truskawkowa-kokosowa Bajka

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    truskawki w galaretce:
    Jeśli używamy mrożonych truskawek to rozmrażamy i zostawiamy razem z powstałym sokiem. Jeśli świeże to dokładnie myjemy i możemy pokroić na mniejsze kawałki.
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy truskawki. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt i zostawiamy do całkowitego stężenia.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę lekko studzimy tak aby było łatwo ją rozsmarować, a żeby nie była za ciepła, aby nie rozpuścić warstwy z galaretką. Gdy przestygnie wykładamy na warstwę truskawek z galaretką. Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka, posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Możemy przyozdobić truskawkami. Odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugu dzień gdy biszkopty namokną masą, ciasto też wtedy nie rozchodzi się podczas krojenia. Smacznego!

Porady

1. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt lub ciastka możemy delikatnie nasączyć likierem np. kokosowym :)
2. Układając biszkopty warto zrobić mały odstęp aby nas weszła między biszkopty będzie się wtedy lepiej trzymać przy krojeniu.
3. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min)
Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.
4. Jeśli nie lubimy śmietany z dodatkiem galaretki to możemy zamiast niej dać ok. 2-3 łyżeczki żelatyny. Rozpuszczamy je wtedy w około 100 ml wody i aby była słodka dodajemy dodatkowo cukier puder ok. 2-3 łyżki według uznania. A następnie dodajemy do śmietany podczas ubijania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaTruskawkiurodzinymasa śmietanowamasa budyniowaświętana każda okazjękomuniaCiasto z galaretkąprzyjęcieimieninydla łasuchówciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Bajka

Dodane przez: oluś

Ciasto Bajka

Ciasto wymyślone przeze mnie. Nazwałam...

Placek z wkładką kokosową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Placek z wkładką kokosową.

Pierwszy raz piekłam to ciasto,przepis...

Brzdąc kokosowo truskawkowy

Dodane przez: mysza75

Ciasto Brzdąc kokosowo-truskawkowy

Pyszne ciasto czekoladowo brzdącowe...

Chmurka truskawkowo kokosowa

Dodane przez: rzelkazag

Chmurka truskawkowo kokosowa

Lekkie, słodkie ciasto na wyjątkowe...

image-0rcmuld

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto truskawkowo- kokosowe

Ciasto idealne do popołudniowej...

Sernik kokosowy z musem truskawkowym

Dodane przez: beciiaaa

Sernik kokosowy z musem truskawkowym

Jeden z najbardziej lubianych serników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE