Placek makowo-kokosowa Bajka

  • wyświetlono: 350 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne połączenie delikatnego makowego biszkopta z kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, przepyszną masą kokosową oraz masą śmietanową. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Takie ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęciach jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

b
  • 25 porcje
  • 45min

Składniki

Składniki: (na blaszkę 24cm x 24 cm)
biszkopt makowy:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
• 4 łyżki mąki pszennej ( u mnie tortowa orkiszowa),
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 40g suchego maku,
• 1 łyżeczka aromatu śmietankowego,
krem kokosowy:
• 600 ml mleka,
• 2 łyżki mąki pszennej (z górką),
• 2 łyżki maki ziemniaczanej (z górką),
• 8 łyżek wiórków kokosowych,
• 1 żółtko,
• 4-5 łyżek cukru ( u mnie ksylitol fiński),
• 200 g masła,
• 1 łyżka pasty kokosowej (opcjonalnie),
masa śmietanowa:
• 400 ml śmietany 36%,
• 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
• ok. 50 ml gorącej wody,
• 2-3 łyżeczki cukru pudru ( u mnie zmiksowany na puder ksylitol),
oraz:
• słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
• biszkopty podłużne,
• wiórki kokosowe,
• kulki Raffaello,
• likier kokosowy do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)

Sposób przygotowania przepisu:

Placek makowo-kokosowa Bajka

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem.
    krem kokosowy:
    Mąki i żółtko mieszamy dokładnie w około 300 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 5 łyżek), następnie pomału wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając aż powstanie budyń. Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimum i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w mała kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz pastę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę lekko studzimy tak aby było łatwo ją rozsmarować i wykładamy na dżem.
    Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka, posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy połówki kulek Raffaello.
    Odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugu dzień gdy biszkopty namokną masą, ciasto też wtedy nie rozchodzi się podczas krojenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kokosmakWielkanocświętana każda okazjęprzyjęcieboże narodzenieimprezaciasto z masądla małych i dużychciasto z kremem kokosowymciasto z masą budyniowąciasto z masą śmietanową

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowo - jabłkowe z kremem kokosowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowo - jabłkowe z kremem kokosowym

To ciasto łączy w sobie dwa ciasta,...

Mazurek makowo-kokosowy

Dodane przez: Świeca Urszula

Mazurek makowo-kokosowy

Mój ulubiony świąteczny mazurek.

delicja

Dodane przez: elka72

Delicja makowo-kokosowa

Bardzo smaczne i efektowne ciasto,...

Dodane przez: pysia9

Ciasto Makowo - Kokosowe

Przepis z gazety

Ciasto makowo- orzechowo- serowe

Dodane przez: rzelkazag

Placek makowo- orzechowo- serowy

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla...

Torcik makowo-kokosowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik makowo-kokosowy

Lekki torcik,który wymyśliłam sama.Możemy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE