Placek Gruszkowa Bajka

  • wyświetlono: 555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Kolejna moja propozycja na Ciasto Bajka. Tym razem córeczki zażyczyły sobie z gruszkami :) Małe co nieco dla miłośników gruszek. Delikatny biszkopt z gruszkami w galaretce, przepyszną masą budyniową oraz masą śmietanową z dodatkiem galaretki to świetne połączenie. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Takie ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

b
  • 16 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki: blacha ok. 28cm x24 cm
biszkopt :
5 jajka L,
5 łyżki cukru,
5 łyżek mąki pszennej ( z górką),
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka oleju,
szczypta soli,
gruszki w galaretce:
ok. 400 g gość miękkich i słodkich gruszek (po oczyszczeniu),
2 galaretki gruszkowe,
2-3 łyżki soku z cytryny,
ok. 400 ml wrzątku,
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
600 ml mleka 3,2%,
200 g masła 82% (nie margaryny),
4 łyżki cukru,
masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30 %,
1 galaretka gruszkowa
1 płaska łyżeczka żelatyny,
ok. 100 ml gorącej wody,
oraz:
biszkopty podłużne,
likier do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)

Sposób przygotowania przepisu:

Placek Gruszkowa Bajka

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    gruszki w galaretce:
    Gruszki obieramy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki i polewamy sokiem z cytryny,delikatnie mieszamy.
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i zalewamy gruszki. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt i zostawiamy do całkowitego stężenia.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę lekko studzimy tak aby było łatwo ją rozsmarować, a żeby nie była za ciepła, aby nie rozpuścić warstwy z galaretką. Gdy przestygnie wykładamy na warstwę gruszek z galaretką. Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty. Układając biszkopty warto zrobić mały odstęp aby masa weszła między biszkopty będzie się wtedy lepiej trzymać przy krojeniu.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugu dzień gdy biszkopty namokną masą, ciasto też wtedy nie rozchodzi się podczas krojenia. Smacznego!

Porady

1. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt lub ciastka możemy delikatnie nasączyć likierem np. gruszkowym :)
2. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min)
Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.
4. Jeśli nie lubimy śmietany z dodatkiem galaretki to możemy zamiast niej dać ok. 2-3 łyżeczki żelatyny. Rozpuszczamy je wtedy w około 100 ml wody i aby była słodka dodajemy dodatkowo cukier puder ok. 2-3 łyżki według uznania. A następnie dodajemy do śmietany podczas ubijania.
5. Jeśli nie mamy galaretki gruszkowej to może być też cytrynową lub agrestową będzie miała trochę inny smak ale ciasto będzie równie smaczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyświętana każda okazjęCiasto z galaretkądo kawyimieninyciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowa bajka

Dodane przez: programistapogodzinach

Ciasto czekoladowa bajka

Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane...

Ciasto gruszkowe

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto gruszkowe

Pyszny biszkopt przełożony musem...

image-1hl1tvm

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

Pyszne ciasto , wprost rozpływa...

Ciasto "BAJKA"

Dodane przez: Kristine

Bajka ( Ciasta Ormiańskie )

Dobre ciasto

Szarlotka z gruszką

Dodane przez: zzewa

Gruszkowa szarlotka

Kruchutkie ciasto a pomiędzy jego...

Ciasto budyniowo-gruszkowe

Dodane przez: 2milutka

Ciasto budyniowo-gruszkowe

Leciutki i puszysty biszkopt dobrze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE