Rolada krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Dodać cukier waniliowy i dalej zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
Blachę, dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
2.Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu w 300 ml mleka. Gotowy, odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puch, dodać zimny budyń i dokładnie utrzeć. Dodać masę krówkową i ponownie dokładnie ucierać. Ewentualnie posłodzić do smaku (ja nie słodziłam).
3.Biszkopt wysmarować kremem krówkowym, pomijając brzegi. Całość posypać płatkami migdałowymi i zwinąć w roladę. Włożyć na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić w plastry.
Porady
Ciasto świetnie zastąpi urodzinowego tortu. Do kremu można dodać kieliszek rumu.
Komentarze