PIZZETTE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kolejna klasyczna Włoska przekąska. Pyszne malutkie pizze z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Idealne na imprezy, ale i nie tylko! Dzieci za nimi przepadają!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na ok. 30 sztuk):

    500 g mąki
    200 ml letniego mleka
    ok.100 ml letniej wody
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli


    dodatkowo:
    ok.300 ml sosu pomidorowo
    oliwa z oliwek
    starty ser typu parmezan
    świeża bazylia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego garnka wlać passatę, trochę oliwy do smaku, doprawić solą i bazylią Następnie gotować, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 2. W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, letnie mleko i 2 łyżki mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • ciasto drozdzowe 3. Do rozczynu dodać mąkę, sól i letnią wodę, dolewać ją stopniowo wyrabiając ciasto. Ciasto wyrobić przez min 10 min., powinno być elastyczne i bardzo miękkie.Ciasto podzielić na 3-4 części uformowac kulki, przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
  • rozwalkowane ciasto i wycinanie krazkow 4. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy (na grubość ok. 0,5 cm). Wykrawać krążki.Tak przygotowane pizzette układać w odstępach na blaszce (najlepiej wyscielonej papierem lub wysmarowanej olejem) i pozostawić przez kolejne 10 min. do podrośnięcia.
  • krazki posmarowac sosem i posypac parmezanem 5. Kazda pizzette posmarować sosem pomidorowym i posypać parmezanem.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C prze ok. 10-15 min. Upieczone udekorować świeżą bazylią.Buon Appetito!
  • 7. Parmezan mozna zastapic kawaleczkami mozzarelli.

Porady

Parmezan mozna zastapic kawaleczkami mozzarelli. Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, uzyj passaty bez wcześniejszego jej gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować