Pizza ze smażoną papryką

0 (0 ocen)

Prosta i mocno paprykowa pizza. Sprawdzi się na ogromnego głoda. Można ją przygotować dzień wcześniej, ponieważ smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    3 łyżki oleju
    30 g świeżych drożdży
    1 szklanka letniej wody
    Dodatkowo:
    3 łyżki keczupu
    2 łyżki oregano
    10 plastrów wędliny
    2 czerwone papryki
    1 zielona papryka
    3 cebule
    500 g pieczarek
    300 g sera
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ze smażoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto tak aby miało jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na 60 minut (ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto układamy w formie od piekarnika.
    Cebulę kroimy w piórka, papryki w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Cebulę z paprykami smażymy na patelni do miękkości.
    Na cieście rozsmarowujemy keczup, posypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pieczarki i usmażone papryki z cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 230*C piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec wierzch posypujemy startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować