Pasztet ze smażoną wątróbką

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny smak drobiowego i domowego pasztetu, wilgotny z dodatkiem warzyw. Idealny na śniadanie i nie tylko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg wątróbki drobiowej
    3 marchewki
    3 cebule
    15 dag masła
    ½ szklanki śmietanki 36%
    2 łyżki koniaku
    Sól, pieprz do smaku
    Foremka do pieczenia
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet ze smażoną wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć, usmażyć na maśle. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać część masła, dodać warzywa, dusić do miękkości. Warzywa i wątróbkę zmielić dwa razy. Pozostałe masło stopić, dodać śmietankę, zagotować. Do głębokiej miski przełożyć zmielone składniki, dodać masło ze śmietanką, koniak, doprawić solą i pieprzem. Całość ubić mikserem około 3-5 minut. Małą foremkę do pieczeni a pasztetów delikatnie natrzeć masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, posypać wierzch bułką. Zapiekać w temp. 180 stopni około 30 minut. Upieczony pasztet wystudzić i schłodzić w lodówce całą noc.

Porady

1.Pasztet można po upieczeniu zlać galaretką przygotowaną z bulonu drobiowego i żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Masło Śmietanka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować