Delikatny smak drobiowego i domowego pasztetu, wilgotny z dodatkiem warzyw. Idealny na śniadanie i nie tylko.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
½ kg wątróbki drobiowej
3 marchewki
3 cebule
15 dag masła
½ szklanki śmietanki 36%
2 łyżki koniaku
Sól, pieprz do smaku
Foremka do pieczenia
Bułka tarta
Pasztet ze smażoną wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć, usmażyć na maśle. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać część masła, dodać warzywa, dusić do miękkości. Warzywa i wątróbkę zmielić dwa razy. Pozostałe masło stopić, dodać śmietankę, zagotować. Do głębokiej miski przełożyć zmielone składniki, dodać masło ze śmietanką, koniak, doprawić solą i pieprzem. Całość ubić mikserem około 3-5 minut. Małą foremkę do pieczeni a pasztetów delikatnie natrzeć masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, posypać wierzch bułką. Zapiekać w temp. 180 stopni około 30 minut. Upieczony pasztet wystudzić i schłodzić w lodówce całą noc.
Porady
1.Pasztet można po upieczeniu zlać galaretką przygotowaną z bulonu drobiowego i żelatyny.
Komentarze