Podłużna pizza z salami i oliwą truflową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi. A jeżeli przygotujesz podwójną porcję ciasta, możesz przechować je przez noc w lodówce i upiec następnego dnia. Będzie delikatne i chrupiące - idealne na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej typ 00, uniwersalnej lub orkiszowej
    1 czubata łyżeczka soli
    1 łyżka miodu lub cukru
    szklanka ciepłej wody
    15 g świeżych drożdży
    oliwa

    Sos pomidorowy:
    5 dużych, dojrzałych pomidorów
    1 mała cebulka lub 2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oliwa
    świeża lub suszona bazylia
    wrzątek
    opcjonalnie łyżka pasty z papryki
    odrobina brązowego cukru

    2 kulki mozzarelli
    12 plasterków salami
    oliwa truflowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Podłużna pizza z salami i oliwą truflową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże łączymy z miodem lub cukrem, zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie w szklanej lub metalowej misce. Formujemy kulę, dodatkowo polewamy na wierzchu oliwą, lekko ją rozsmarowujemy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 2. Pomidory nacinamy na górze w krzyżyk. Umieszczamy je w misce i zalewamy wrzątkiem. Kiedy skórka będzie odchodzić, całkowicie się jej pozbywamy i wykrajamy gniazda nasienne. W rondelku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, obficie doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalne odrobiną cukru, bazylią i ewentualną pastą z papryki. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje i wyparuje woda.
  • 3. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy delikatne mąką. Ciasto dzielimy na 2 lub 4 części i wykładamy na blasze. Wierzch polewamy oliwą i formujemy ręcznie na interesujący nas kształt (nie wałkujemy!). Ciasto rozciągamy maksymalnie, aby środek był lekko przezroczysty, a ranty grubsze. Placki polewamy odrobiną oliwy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy plastry mozzarelli, salami i ewentualnie bakłażana. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 230 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu polewamy oliwą truflową.
    Smacznego!

Porady

Urozmaicisz pizzę dodając pół bakłażana pokrojonego w cienkie plastry (pamiętaj, aby posypać je solą, a gdy pojawi się rosa, zetrzeć ją ręcznikiem papierowym, pozbędziesz się w ten sposób goryczki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować