Tradycyjny smak pizzy uwielbiany przez większość z Nas :)
Składniki:
Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.
700 g mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
300 ml. ciepłej ( nie gorącej) wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Proporcję dodatków wg. uznania:
tarty ser żółty
Pikantne salami
pieczarki
kukurydza konserwowa
przecier pomidorowy ( u mnie z ziołami)
pieprz
Pizza z salami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch. Mąkę łączymy z olejem , proszkiem do pieczenia oraz solą . Wlewamy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.
2.Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , wystające boki delikatnie zawijamy i przyciskamy do środka.
Placek smarujemy przecierem pomidorowym , obsypujemy obficie serem żółtym.
Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry.
Na placku układamy salami , pieczarki oraz kukurydzę . Całość obsypujemy odrobiną sera żółtego.
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Komentarze