Pizza z salami i pieczarkami

5 (150 ocen)

Tradycyjny smak pizzy uwielbiany przez większość z Nas :)

Składniki:

  • Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.
    700 g mąki pszennej
    50 g. świeżych drożdży
    300 ml. ciepłej ( nie gorącej) wody
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    Proporcję dodatków wg. uznania:
    tarty ser żółty
    Pikantne salami
    pieczarki
    kukurydza konserwowa
    przecier pomidorowy ( u mnie z ziołami)
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z salami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch. Mąkę łączymy z olejem , proszkiem do pieczenia oraz solą . Wlewamy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.
  • przed pieczeniem 2. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , wystające boki delikatnie zawijamy i przyciskamy do środka.
    Placek smarujemy przecierem pomidorowym , obsypujemy obficie serem żółtym.
    Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry.
    Na placku układamy salami , pieczarki oraz kukurydzę . Całość obsypujemy odrobiną sera żółtego.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować