Domowa pizza na piwnym cieście

4.49 (193 ocen)

Pomysł na ciasto podsunęła mi koleżanka. To przepis, dzięki któremu zrezygnowaliśmy z zamawiania gotowej pizzy. Ciasto jest fantastyczne - miękkie i zarazem chrupiące i ma delikatny piwny posmak, który świetnie współgra z całością. Do tego domowej roboty sos pomidorowy i ulubione dodatki.

Składniki:

  • Ciasto:

    2 1/2 szklanki mąki na pizzę typ "00"
    1 szklanka jasnego piwa pszenicznego
    1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 35g)
    1 płaska łyżeczka cukru
    szczypta soli

    Sos:

    1 puszka pomidorów w puszce
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
    sól
    pieprz

    Nadzienie:

    500g pieczarek
    150g sera gouda
    1 kulka sera mozzarella (ok. 200g)
    ok. 100g szynki
    listki świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Domowa pizza na piwnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i oregano i podsmażać jeszcze przez chwilę. Dodać pomidory i zagotować. Całość dobrze zblendować i podgrzewać na wolnym ogniu, aby zredukować sos. Może to zająć sporo czasu, dlatego przygotowania zaczynam od sosu właśnie. Należy pamiętać, aby od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypalił. Gotowy sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Lekko doprawić solą. Wystudzić. Szynkę pokroić w niewielkie plasterki, ser gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i solą i rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Piwo lekko podgrzać.
    Mąkę wysypać na blat, w środku zrobić wgłębienie i wlać tam drożdże oraz część piwa. Rozmieszać i zacząć zagniatać, dolewając powoli resztę piwa. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odklejało się od dłoni. Można też wrzucić wszystko na raz do miksera planetarnego, który zrobi wszystko za nas.
    Ciasto podzielić na dwie kule i przełożyć je do osobnych lekko natłuszczonych olejem mis. Przykryć folią spożywczą pozostawiając „kopułkę” z folii, aby ciasto miało miejsce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Pierwszą kulę wyrośniętego ciasta przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować do porządanej wielkości. U mnie był to kwadrat o boku mniej więcej 35cm.
    Ciasto przełożyć na dużą blachę oprószoną mąką i posmarować sosem. Rozłożyć połowę pieczarek i połowę szynki. Posypać połową sera gouda i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Po ok. 12 minutach ułożyć na pizzy strzępki mozzarelli (z połowy kulki) i piec aż ser się rozpuści (ok. 3 minut). Gotową pizzę udekorować listkami bazylii. I podawać z pozostałym sosem.
  • 5. Tak samo postąpić z drugą kulą ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować