Pikantne serduszka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Serduszkowe pierogi na romantyczną kolację.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pełnoziarnista: 23 dekagramów
    - margaryna: 10 dekagramów
    - przecier pomidorowy: 2 łyżki
    - woda: 2 łyżki
    NADZIENIE::
    - duży ziemniak: 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej aromatyzowany czosnkiem i bazylią: 1 łyżka
    - posiekany lubczyk: 0.5 łyżki
    - curry: 0.5 łyżeczki
    - chili: 1 szczypta
    - kolorowy pieprz: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantne serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pikantne serduszka 1. Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę taką 1 cm na 1 cm (razem ma być 20 dag), cebulę drobno pokroić, a czosnek posiekać bardzo drobniutko.
    Na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią wszystkie pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie dodać chili, troszkę mielonego kolorowego pieprzu i curry, wymieszać i podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, całość dusić razem kilka minut do wyparowania płynu i do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodać posiekany lubczyk ja miałam mrożony, wymieszać i wystudzić.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać przecier pomidorowy i wodę, zagnieść ciasto które schłodzić 30 min w lodówce.
  • pikantne serduszka 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć duże serca, następnie na jednym ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim sercem i delikatnie zlepić brzegi.
  • pikantne serduszka 4. Zlepione serca ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować mlekiem i posypać solą morską.
    Piec w temp. 200 st około 25 min. Podawać gorące z dowolna sałatką ja podałam z pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować