30 g drożdży
7 łyżek rozpuszczonego masła lub margaryny, lekko przestudzonego
220 ml ciepłego mleka/ ew pół na pół z wodą
1 jajko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki amoniaku lub sody
2 3/4 szklanki mąki
Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe robimy jak zwykle, zaczynając od zaczynu z mleka, drożdży i odrobiny mąki.
W dość dużej misce mieszamy wszystkie składniki z zaczynem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40-60 min. Ciasto musi być gładkie, elastyczne, lekko się kleić, nie może być za twarde, można zrobić zbyt lepkie i dodać mąki przy wyrabianiu serduszek.
2.Wyrośnięte ciasto wałkujemy, najlepiej nie wszystko na raz, ja dzielę zazwyczaj na 4 razy. Wałkujemy ciasto na ok 0,5cm, dzielimy ja na podłużne prostokąty, wzdłuż każdego prostokąta, po środku, nakładamy dżem, nie za dużo bo wycieknie. Zlepiamy prostokąty wzdłuż dłuższych boków, dokładnie zalepione rolujemy lekko na stolnicy aż powstanie wałek. Zlepiamy w kształt serduszka tak by po środku serduszka nie było zbyt dużej dziury (dzióbkiem do środka).
3.Przygotowane tak serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do otwartego piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, po 5 min. nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i zamykamy. Pieczemy do zarumienienia ok 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy drożdżóweczki wodą lub wodą z masłem, następnie nakładamy dżemu na środek, najlepiej w kształt uformowanego w środku serduszka.
Smacznego!
Porady
Dżem nie może być zbyt lejący.
Nie dawaj zbyt dużo mąki im lżejsze ciasto tym serduszka bardziej miękkie.
Po posmarowaniu gotowych serduszek wodą możesz posypać je zwykłym cukrem.
Komentarze