Pikantne ogórki z chili

3.86 (602 ocen)

  • 18 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają sie i do obiadu i jako osobna przystawka. 

  • 18 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    3 łyżki soli
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka pieprzu
    1 główka czosnku
    1.5 szklanki octu
    8 łyżek oleju
    3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

3.86 (602 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikantne ogórki z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne ogórki z chili 1. Ogórki myjemy.
  • Pikantne ogórki z chili 2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części.
  • Pikantne ogórki z chili 3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.
  • Pikantne ogórki z chili 4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy.
  • Pikantne ogórki z chili 5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy.
  • Pikantne ogórki z chili 6. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin.
  • Pikantne ogórki z chili 7. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy na półkę.

    JUŻ SIĘ NIE GOTUJE.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czosnek Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na ogórki w curry!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować