Migdałowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów. Wycinane foremką stempelkiem w kształcie serca podbiją serce ukochanej osoby.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dag mielonych migdałów
    20 dag mąki pszennej
    15 dag masła
    5 dag cukru pudru
    1 cukier o smaku migdałowym
    1 żółtko
    2-3 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Migdałowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Migdałowe serduszka 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać zmielone migdały, cukier o smaku migdałowym, szczyptę soli, żółtko i starte na grubych oczkach tarki masło,sok z cytryny. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
  • Migdałowe serduszka 2. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawamy ciasteczka serduszka za pomocą specjalnej foremki - stempelka w kształcie serca. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
  • 3. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy do zrumienienia ok.10-12 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy

Porady

Do ciasta możemy dodać 1 łyżeczkę otartej skórki z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować