Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów. Wycinane foremką stempelkiem w kształcie serca podbiją serce ukochanej osoby.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
5 dag mielonych migdałów
20 dag mąki pszennej
15 dag masła
5 dag cukru pudru
1 cukier o smaku migdałowym
1 żółtko
2-3 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Migdałowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać zmielone migdały, cukier o smaku migdałowym, szczyptę soli, żółtko i starte na grubych oczkach tarki masło,sok z cytryny. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
2.Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawamy ciasteczka serduszka za pomocą specjalnej foremki - stempelka w kształcie serca. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
3.Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy do zrumienienia ok.10-12 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy
Porady
Do ciasta możemy dodać 1 łyżeczkę otartej skórki z cytryny.
Komentarze