Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu

4.75 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Są osoby, które twierdzą, że nie ma nic lepszego jak ryba w panierce smażona na masełku i nie sposób się nie zgodzić. A u mnie pierogi z farszem, w którym dominuje ryba. Godne zrobienia, znikają z talerzy jak te z mięsem czy kapustą i grzybami. Chyba, że ktoś nie przepada za rybami. 

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz :
    300 g ryby bez skóry - u mnie dorsz
    100 g ryżu jaśminowego
    10 cm pora
    1 ostra papryczka
    2 łyżki masła
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta przyprawy harissa
    sól i pieprz cytrynowy do smaku
    Ciasto :
    2,5 szklanki mąki pszennej + do posypania
    ok . 1 szklanka maślanki naturalnej
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek do ugotowania pierogów
Wystaw ocenę:

4.75 (16 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ciasto na pierogi

Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne pierogi z farszem z ryby , pora i ryżu 1. Rybę , skrapiam sokiem z cytryny , doprawiam solą i pieprzem cytrynowym , odstawiam na ok . 30 minut . Ryż gotuję w osolonym wrzątku ok . 20 minut , odsączam , studzę . Na maśle podsmażam pokrojonego w pół plasterki pora , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam . Do ryżu dodaję pora , posiekaną rybę , pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę pozbawioną ziaren , koperek , doprawiam harissą , umiarkowanie solą , wyrabiam na jednolitą masę , odstawiam .
  • Pikantne pierogi z farszem z ryby , pora i ryżu 2. Składniki ciasta zagniatam na jednolite , sprężyste ciasto , nakrywam , pozostawiam na ok . 20 minut . Ciasto dzielę na trzy części ,z każdej formuje placki , podsypuję mąką , każdą wałkuję , wykrawam koła , nakładam farsz , zlepiam pierogi . Pierogi gotuję ok . 4 minuty , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .

Porady

Ryby nie siekam bardzo drobno , lubię gdy są wyczuwalne kawałki ryby :) Pierogi podaję prosto z wody same , lekko osypane koperkiem lub z okrasą z cebulki podsmażonej na masełku lecz także obeschnięte i podsmażone na maśle :) Gdy pierogi mają jeść dzieci nie polecam doprawiać farszu harissą , będą za ostre :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować