Pierogi z PIECZARKOWYM farszem

4.39 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

u mnie w domu pierogi to numer jeden ze wszystkich dań ale ostatnio bardzo nam posmakowały pierogi z pieczarkowym farszem są naprawdę przepyszne

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    ok.1 szklanki ciepłej wody
    olej 3 łyżki
    sól

    farsz:

    1 kg pieczarek
    1 średnia cebula
    odrobina oleju
    sól, pieprz
    2 płaskie łyżki bułki tartej

    olej i 1 średnia cebulka do okraszenia pierogów
Wystaw ocenę:

4.39 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z PIECZARKOWYM farszem 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulkę, kolejno dorzucamy pokrojone pieczarki i razem wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem - odparowujemy nadmiar wody. Kiedy pieczarki przestygną przekładamy do blendera i dodajemy bułkę tartą. Możemy również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Sprawdzamy smak i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem.

    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.

    Cebulkę drobno pokroić i na rozgrzanym oleju zrumienić na złoty kolor i okraszać nią świeżo ugotowane pierożki.

Porady

pieczarki zamiast blendować można zmielić w maszynce do mielenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz grzybowy Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować