Pierogi z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulkę, kolejno dorzucamy pokrojone pieczarki i razem wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem - odparowujemy nadmiar wody. Kiedy pieczarki przestygną przekładamy do blendera i dodajemy bułkę tartą. Możemy również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. Sprawdzamy smak i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.
Cebulkę drobno pokroić i na rozgrzanym oleju zrumienić na złoty kolor i okraszać nią świeżo ugotowane pierożki.
Porady
pieczarki zamiast blendować można zmielić w maszynce do mielenia
Komentarze