Pierogi z łososiem, serem i koperkiem

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Delikatne i elastyczne ciasto, a w nim ukryte smakowite połączenie łososia i twarogu. Całość podkreśla intensywny smak świeżego koperku. Palce lizać!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 szklanki przesianej mąki pszennej
    -1 jajko
    -1 łyżka oleju
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/2 szklanki gorącej wody

    Farsz:
    -350 g filetu z łososia
    -250 g tłustego twarogu
    -1 pęczek świeżego koperku
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Pierogi z łososiem, serem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: łososia oraz twaróg dwukrotnie mielimy w maszynce. Dodajemy drobno posiekany koperek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 2. Przygotowujemy ciasto: Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie, ręcznie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Krążki ciasta układamy na dłoni, do środka wkładając łyżeczkę farszu.
  • 3. Palcami zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!

Porady

Pierogi świetnie smakują także na drugi dzień, odsmażone na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Koper Łosoś Ryby Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować