Pikantna zupa z ciecierzycą, groszkiem i chorizo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zupa bogata w składniki i aromaty, które zawdzięcza dodatkowi pikantnej, paprykowej kiełbasy chorizo równie popularnej w kuchni meksykańskiej co hiszpańskiej.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciecierzyca – 1 szk.
    groszek mrożony - 1 szk.
    chorizo paprykowe - 150 g
    ziemniaki - 2 szt.
    marchewka - 1 szt.
    seler naciowy – 2 łodygi
    cukinia – 1 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
    oregano – 1/2 łyżeczki
    sól – do smaku
    papryka ostra – do smaku
    bulion drobiowy – 1,5 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z ciecierzycą, groszkiem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę starannie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wylać wodę, w której moczyły się ziarna i wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości.
  • 2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Chorizo przełożyć do garnka, a na powstałym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
  • 3. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki. Przez chwilę smażyć, a następnie przełożyć do garnka. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię bez gniazda nasiennego, pokrojony seler naciowy, ciecierzycę i mrożony groszek. Dodać przyprawy i jeszcze przez chwilę gotować. Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą, ale ja jej nie lubię, więc podałam z posiekanym szczypiorkiem.

Porady

*można do tej zupy użyć ciecierzycy z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Ciecierzyca Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować