Pikantna zapiekanka ziemniaczana z chorizo

4.39 (205 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Szybka zapiekanka z kiełbasą chorizo - przez jednych uwielbianą, przez innych wręcz przeciwnie. Ważne by nie przesadzić z jej ilością w daniu a na pewno nada aromatu całej potrawie i będzie smacznie:).

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 g chorizo
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    200g śmietany 18%
    100g twardego sera, u mnie cheddar
    200g przecieru pomidorowego
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.39 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo kroimy w plastry, cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni podsmażamy chorizo (bez dodatku oleju, bo wytopi się z niego tłuszcz), po chwili dodajemy cebulę. Dolewamy wodę, dusimy do miękkości. Studzimy.
  • 3. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z przecierem i przyprawami (ilość do smaku, sos powinien być wyrazisty). Ziemniaki, chorizo, cebulę, fasolę, kukurydzę, czosnek, ser i śmietankę z przecierem i przyprawami mieszamy ze sobą.
  • 4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować