Pikantna zupa z hiszpańskim chorizo

4.5 (158 ocen)

  • 45 min

Sycąca, pikantna i przepyszna!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 l rosołu drobiowego
    1 puszka pomidorów krojonych
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    50 g masła
    1/2 żółtej papryki
    1/2 puszki kukurydzy
    200 g chorizo
    100g czarnych oliwek
    1 biała cebula
    3 ząbki czosnku
    garść świeżej bazylii
    2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    4 średniej wielkości ziemniaki
    szczypta soli
    łyżeczka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z hiszpańskim chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnego rosołu wlewamy puszkę pomidorów i miksujemy, następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu.

    Jak ziemniaki zaczną mięknąć rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak się zeszkli, dodajemy starty czosnek, pokrojone w plasterki chorizo, paprykę w paseczki i chwilę podsmażamy. Całość przekładamy do zupy i mieszamy.

    Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy koncentrat. Podsmażamy pięć minut ciągle mieszając. Zagęszczamy zupę i dusimy dziesięć minut.

    Doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą oraz pieprzem. Dosypujemy kukurydzę i oliwki. Podajemy udekorowaną świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować