Piersi z kaczki pieczone ze śliwkami

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te pyszne piersi przyrządziłam na uroczystą kolację, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Śliwki oraz nalewka sprawiały że piersi wyszły bardzo soczyste. Polecam to wyborne danie na różne uroczystości rodzinne lub święta.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
    1 kilogram węgierek
    Sól himalajska
    Tymianek
    Czosnek granulowany
    Przyprawa do kaczki
    Olej
    1,5 łyżki soli himalajskie
    150 ml. nalewki śliwkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Piersi z kaczki pieczone ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę. Posypujemy sola, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kaczki oraz roztartym w dłoni tymiankiem, nacieramy niewielka ilością oleju. Piersi przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej patelni układamy piersi skórą do patelni i obsmażamy do uzyskania rumianego koloru. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego, układamy piersi z kaczki, dodajemy pozostałe śliwki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi co jakiś czas polewamy nalewką śliwkową, przed podaniem piersi kroimy na kawałki i podajemy z pieczonymi śliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować